Боливискиот претседател Ево Моралес поднесе оставка

Боливискиот претседател Ево Моралес соопшти дека дава оставка.

Непосредно по соопштувањето, оставка поднесе и неговиот потпретседател Алваро Марсело Гарсија Линера.

Денеска шефот на армијата, генералот Вилијамс Калиман, го повика Моралес да се повлече.

Претходно денеска Моралес најави предвремени избори, попуштајќи пред зголемениот притисок околу спорните резултати од изборите на 20 октомври.

Во Боливија се одржуваа масовни протести чиј повод беше спорниот реизбор на Моралес минатиот месец.

Во неделата меѓународните набљудувачи повикаа на поништување на изборниот резултат.

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе

Дали верувате дека до ова дереџе се дојде за една ноќ, еден месец, една година? Вистината е дека години се потребни за таков пад.

повеќе

Макси помпа, просечен дипломатски и небитен медиумски ефект.

повеќе