Бислими: Косово и Србија преговараат за договор за ненапаѓање

Првиот потпретседател на косовската влада синоќа изјави дека Белград и Приштина преговараат за договор во Брисел според кој се обврзуваат дека нема да „се напаѓаат еден со друг“.

Фото: ЕПА

Во интервју за ТВ Канал 10, Бислими рече дека тоа е предлог на Европската Унија, за кој Србија првично одбила да разговара, а дека ЕУ го нарекува „договор за доверба меѓу страните“.

Шефот на косовската делегација во дијалогот Косово-Србија најави средба меѓу „шефовите“ на Србија и Косово во пресрет на изборите што ќе се одржат во Србија во почетокот на април.

 

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе