Белорусија: Протест на опозицијата поради поголемата интеграција со Русија

Повеќе од 1.000 опозициски демонстранти се собраа во Минск, Белорусија да протестираат против планираната поголема интеграција со Русија.

Протестите се одржуваат во момент кога белорускиот претседател Александар Лукашенко одржува разговори со рускиот претседател Владимир Путин во Сочи, на Црно Море.

Двајцата лидери разговараа за економски договори според кои уште повеќе треба да се зближат тие два поранешни советски соседи и сојузници.

Лукашенко, кој владее со Белорусија повеќе од една четвртина век, се потпира на ефтина руска енергија и заеми за да ја одржи економијата од советски тип.

Кремљ го зголеми притисокот врз Белорусија со зголемување на цените на енергентите и со намалување на субвенциите, но Лукашенко вети дека нема да се откаже од пост-советската независност на Белорусија.

Некои во земјата стравуваат дека овие договори би можеле да бидат вовед за целосно спојување, загриженост поттикната од анексијата на Крим од страна на Русија во 2014 година.

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе