Белорусија најави воени вежби на границата со Украина

Белорусија ќе спроведе вежби на воена мобилизација во близина на украинската граница во јуни и јули, пренесува државната новинска агенција БелТА.

Фото: ЕПА

Вежбите ќе се одржат во регионот Гомел на југ, кој се граничи со зоната на исклучување околу местото на катастрофата во Чернобил. На исток се граничи со Русија.

Од 22 јуни до 1 јули ќе се спроведат планирани вежби со воените комесаријати (воени административни агенции) и вооружените сили, објави БелТА, цитирајќи го Андреј Кривоносов, воен комесар на регионот Гомел.

„Настаните од овој вид традиционално се одржуваат за да се зголеми борбената и мобилизациската готовност на воените комесаријати и да се подобрат воените знаења и практичните вештини на оние што се одговорни за воена служба“, рече Кривоносов.

Од 28 јуни до 16 јули ќе се одржи воена обука со одговорните за воена служба за формации за територијална одбрана, рече Кривоносов.

Белорусија во март соопшти дека нејзините вооружени сили не учествуваат во војната во Украина, но послужи како платформа за Русија да испрати илјадници војници преку границата.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе