Белград: Повеќе од десет земји се спремни да го повлечат признавањето на Косово

Многу повеќе од десет држави се спремни да ги преиспитаат своите одлуки за Косово и Метохија, кажа министерот за надворешни работи на Србија Никола Селаковиќ.

EPA-EFE

„Зад нас е година во која Србија, мала но горда земја, решена љубоморно да ги чува својата политичка самостојност и воена неутралност, беше принудена за своите интереси да се бори во една сложена и проблематична политичка средина“, истакна Селаковиќ за Новости.

Со Вашингтонскиот договор потпишан во септември 2020 година Косово се обврза на 12 месеци да ги прекине своите обиди да се придружи во меѓународните организации, а Србија да ја прекине својата кампања меѓу државите за повлекување на нивните признавања на независноста.

Претседателот на Србија Александар Вучиќ претходно изјави дека доколку кој било донесе одлука за признавање на Косово како независно, истиот момент Србија ќе ја почне кампањата за повлекување на признавањата.

Селаковиќ истакна дека над десет држави се спремни да ги повлечат своите признавања доколку Приштина почне со процесот за нови признавања, додавајќи дека станува збор за многу цврсти гаранции кои овие земји му ги дале на Белград.

Иако официјално не се зборува за кои држави станува збор, пред сè поради притисокот на кој би биле изложени поради таквата одлука од САД, се претпоставува дека станува збор за земји од Африка и Азија.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе