Бајден: САД ќе застанат во одбрана на Тајван во случај на напад од Кина

Соединетите Држави ќе застанат во одбрана на Тајван и се обврзани да го бранат островот што Кина го присвојува, рече американскиот претседател Џо Бајден, иако Белата куќа подоцна рече дека нема промени во политиката кон островот.

Фото: ЕПА

„Да, ние сме обврзани да го направиме тоа“, одговори Бајден во Градското собрание на прашањето дали САД ќе застанат во одбрана на Тајван, кој се жали на се поголем воен и политички притисок од Пекинг да го прифати кинескиот суверенитет.

Иако Вашингтон со закон е обврзан да му обезбеди средства за одбрана на Тајван, долго ја следи политиката на „стратешки нејаснотии“ за тоа дали воено ќе интервенира за да го заштити Тајван во случај на кинески напад.

Портпаролот на Белата куќа рече дека Бајден во Градското собрание не најавил промена во политиката на САД и дека „нема промена во нашата политика“, но одби дополнително да коментира дали Бајден погрешил.

„Одбранбениот однос на САД со Тајван е во согласност со законот за односи со Тајван. Ние ќе се придржуваме кон нашите обврски според тој закон, ќе продолжиме да ја поддржуваме самоодбраната на Тајван и ќе продолжиме да се спротивставуваме на еднострани промени на статус кво состојбата“, рече портпаролот.

Бајден рече дека луѓето не треба да се грижат за воената сила на Вашингтон бидејќи „Кина, Русија и остатокот од светот знаат дека сме најмоќната војска во историјата на светот“, нагласи тој.

„Она за што треба да се грижите е дали ќе се вклучат во активности што би ги довеле во позиција во која можат да направат сериозна грешка“, рече Бајден.

„Не сакам студена војна со Кина. Само сакам Кина да разбере дека нема да се повлечеме, дека нема да промениме ниту еден од нашите ставови“, додаде тој.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе