Австрија ја забрани исламската марама во основните училишта

Авсриските пратеници го одобрија нацрт законот предложен од коалициската влада на десницата и крајната десница со која се забранува носењето марама на главата во основните училишта.

За да се заштити од обвинувања за дискриминација на муслиманите, текстот забранува „каква било облека со идеолошки или верски ознаки која ја покрива главата“.

Но членовите на владејачката коалиција, конзервативците од ОВП на канцеларот Себастијан Курц и крајно десничарската ФПО јасно кажаа дека законот цели на исламската марама.

Владата истакна дека покривката за глава која ја носат момчињата сики, и еврејската капа кипа, нема да бидат забранети.

Портпаролот на ФПО за образование Венделин Мелцер кажа дека законот е „сигнал против политичкиот ислам“, а пратеникот на ОВП Рудолф Ташер истакна дека законот е неопходен за девојчињата „да не се држат во ропска покорност“.

Здружението на австриските муслимани ИГГО го нарече нацрт законот „срамен“ и „тактика на диверзија“, истакнувајќи дека марама во основните училиша носат многу мал број девојчиња.

Речиси сите опозициски пратеници гласаа против текстот на законот, а некои ја обвинија владата дека сака да ги полни насловните страници на весниците наместо да работи за доброто на децата.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе