На 80 отсто вакцинирани

Австралија ја укинува забраната за патување во странство

Австралија ќе ја укине забраната за патување во странство без дозвола за целосно вакцинираните граѓани, додека границите на државата би требало да бидат отворени за квалификуваните работници и меѓународните студенти до крајот на годината, соопшти австралиската влада.

EPA-EFE

„Повеќе од 18 месеци по затворањето на меѓународните граници во Австралија, целосно вакцинираните граѓани во иднина нема да мора да бараат изземање за да ја напуштат земјата“, се наведува во заедничкото соопштение на министерството за здравје и внатрешни работи.

Ова е објавено во момент кога стапката на целосно вакцинирани возрасни со по две дози вакцина се приближува до 80 отсто во земјата.

„Пред крајот на годината предвидуваме да примиме квалификувани работници и меѓународни студенти кои се целосно вакцинирани“, кажа министерката за внатрешни работи на Австралија Карен Ендрјус.

Премиерот на Австралија Скот Морисон кажа дека државата е „многу блиску“ да објави отворање на реципрочни патувања со Сингапур, кој во вторникот објави дека Австралијците повеќе не мора да одат во карантин по пристигнувањето.

Австралија на 20 март минатата година воведе гранични рестрикции меѓу најстрогите во светот, како одговор на пандемијата на коронавирусот.

Во текот на 600 дена бројни меѓународни линии беа суспендирани и целосно беа намалени патувањата во странство.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе