Атентатот на Кенеди: што барал Ли Харви Освалд во СССР? (ВИДЕО)

Во пресрет на долгоочекуваното објавување на доверливите документи за атентатот на Џон Ф. Кенеди, Раша тудеј следи едно значајно поглавје во животот на убиецот на претседателот - патувањето на Ли Харви Освалд во Советскиот Сојуз.

Новинарот на РТ посетил некои места од кои се состоела невообичаената посета на Освалд во Советскиот Сојуз, во неуспешен обид да добие државјанство. Тој дошол во Москва во 1959 година, само четири години пред да го убие 35-от претседател на САД, Џон Ф. Кенеди.

Откако дошол во СССР, Освалд пробал да го убеди КГБ да му даде советско државјанство, но бил одбиен. Баш пред да му истече туристичката виза, тој се обидел да изврши самоубиство, со што го одложил своето заминување од Советскиот Сојуз. Подоцна добил дозвола за привремен престој и бил испратен да работи во Советската Република Белорусија, каде што ја запознал својата идна сопруга. Разочаран од СССР, тој заминал со своето семејство само една година пред да го повлече чкрапецот кон претседателот.

Објавено

Петок, Октомври 27, 2017 - 09:08

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе