„Историска грешка“

Анкара предупреди дека референдум во ирачки Курдистан „ќе има своја цена“

Турција предупреди дека одржувањето референдум за независност на ирачки Курдистан кон крајот на септември „ќе има своја цена“.

„Инсистирањето на курдските претставници на организирање на тој референдум и покрај сите пријателски совети ќе има своја цена“, соопшти турското министерство за надворешни работи во соопштението во кое го повикува Арбил, главниот град на ирачки Курдистан, да се откаже од „погрешниот пристап“.

Гласањето на референдум е предвидено за 25 септември во регионот на северот на Ирак кој од 1991 година ужива автономија која со годините се прошири.

Турција, и самата соочена со тежнеењата на курдските сепаратисти на југоистокот на земјата, остро се противи на одржувањето на гласањето.

Тоа е нашата политичка наивност- да се верува дека правото е семоќно орудие во разрешавањето на сите проблеми. А каде е моралната, политичката, социјалната, психолошката страна на проблемите? 

повеќе

Премолчувањето на јавнот интерес во законските решенијазначи изостувањето на клучниот критериум за оправданоста на концесиите на добрата од општ интерес.

повеќе

Фатени на дело во многу  кражби, сите праведни граѓани на оваа земја беа убедени дека на арамиите ќе им се суди по примерот на Жан - по кратка  постапка.

повеќе