Американскиот претставник за Западен Балкан: Милановиќ греши, САД не се во војна со Русија

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ грешко кога вели дека Соединетите Американски Држави преку Украина посредно војуваат со Русија, кажа во Загреб специјалниот американски претставник за Западен Балкан Габриел Ескобар. Додаде и дека Србија не глуми кога вели дека сака подобрување на односите со Загреб.

Фото: ЕПА

Милановиќ неколку пати изјави дека САД преку Украина водат посредничка војна против Русија, и дека затоа војната во Украина ќе се решава меѓу Вашингтон и Москва.

„Во тој поглед Милановиќ греши, ова не е посредничка војна, ова е обид да ѝ се помогне на жртва на неиспровоцирана агресија да се одбрани“, кажа Ескобар во Загреб. Истакна дека за Хрватска по тоа прашање е поважно што прави, отколку што зборуваат нејзините политичари. „Во сите аспекти Хрватска е на вистинската страна – во секоја одлука, секоја декларација, во своето дејствување“.

Истакна дека Србија мора да се придружи на западните санкции против Русија бидејќи тоа ѝ е правна обврска на патот кон Европската Унија, а додека тоа не се случи, САД ќе продолжат да работат на тоа „Србија да ги сфати малигните последици на руското влијание на Балканот“.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе