Во компаниите со повеќе од 100 вработени

Американскиот федерален суд повторно воведе уредба за задолжителна вакцинација

Федералниот суд во Соединетите Американски Држави повторно ја наложи уредбата за задолжителна вакцинација на работниците во компаниите со повеќе од 100 вработени.

EPA-EFE

Задолжителната вакцинација за вработените во големите компании на почетокот на ноември ја суспендираше друга судска инстанца.

Според новите правила, вработените во компаниите во САД со повеќе од 100 работници ќе мора да 4 јануари да бидат вакцинирани против коронавирусот или да бидат тестирани секоја недела за да можат да работат.

На компаниите кои нема да ги почитуваат тие прописи им се заканува казна од 14.000 долари по прекршок.

Најмалку 26 американски сојузни држави поднесоа тужба против администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден поради указот за задолжителна вакцинација.

Уредбата на претседателот посебно ја оспори државата Тексас, во која на власт се републиканците.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе