Американскиот амбасадор ја искритикува Приштина за состојбата на човековите права

По извештајот на Стејт департментот за состојбата на човековите права, во кој се зборува и за Косово, се огласи американскиот амбасадор во Приштина.

Филип Коснет оцени дека Приштина продолжува да стагнира поради корупцијата, нападите врз новинари, насилството врз малцинствата и депортацијата на странски државјани.

Извештајот на Стејт департментот за човековите права на Косово во 2018 укажува на постоење на корупција во владините структури, закани и насилство врз новинарите и припадниците на малцинствата во спроведувањето на законите, како и на враќање на лицата што го задоволуваат стандардот на бегалци во земјите на потекло.

Во извештајот се наведуваат и низа проблеми во спроведувањето на правото.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе