Американската морнарица детонираше бомба во океан, експлозијата предизвика потрес (ФОТО+ВИДЕО)

Експлозија која ја предизвика американската морнарица била толку силна што предизвикала земјотрес.

EPA-EFE

Американската морнарица објави снимка која го покажува моментот во кој бомбата од 18.143 килограми била активирана во близина на брегот на Флорида.

Експлозијата била извршена под вода во рамки на тестирањето на можностите во воени услови, а брод на американската морнарица се наоѓал во близина на местото на експлозијата.

EPA-EFE

Намерата била да се покаже колку се бродовите издржливи кога ќе се соочат со вакви ситуации.

Експлозијата била толку силна што предизвикала земјотрес со јачина од 3,9 по Рихтер на околу 160 километри од местото на експлозијата.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе

(Овој труд беше презентиран на конференцијата „Геноцидот и неговата превенција во дигиталното доба: предизвици на 21 век“, 19- 23 јули, Барселона, Шпанија.)

повеќе

Во законодавниот дом е блокирано донесувањето на дваесетина закони преку илјадници амандмани поднесени од страна на опозицијата.

повеќе