Американска компанија им плати на хакери откупнина од 11 милиони долари

Американската компанија за преработка на месо ЈБС морала да плати откупнина од 11 милиони долари како одговор на сајбер нападот, пишува Си-ен-ен.

Фото: ЕПА

„Оваа одлука беше многу тешка како за компанијата, така и лично. Сепак, сметавме дека оваа одлука мораше да биде донесена за да се спречи секој потенцијален ризик за нашите купувачи“, рече Андре Ногеира, извршен директор на ЈБС САД.

Сајбер нападот зафати сервери кои ги поддржуваат ЈБС системите во Северна Америка и Австралија. Владата на САД го припиша нападот на групата РЕвил, за која се верува дека има седиште во Русија или во некоја друга источноевропска држава.

„Резултатите од прелиминарната истрага потврдуваат дека податоците за компанијата, купувачите или работниците не се загрозени“, се вели во соопштението на ЈБС.

ЈБС САД е дел од ЈБС Фудс, една од најголемите светски прехранбени компании. Работи во 15 земји и има купувачи во околу 100 земји. Некои од брендовите на оваа компанија се Пилгримс, Грејт сатерн и Абердин блек.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Алчноста за максимизирање на површината на градење ја помина „црвената линија“. Градот полека ја сече гранката на која седи.

повеќе

Пристигна барањето од етничкиот албански фактор во политиката за тоа да има промена во химната, знамето и грбот на државата.

повеќе

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе