Наводно во рок од неколку недели

Амбасадорот на Израел во Тирана: Ќе го признаеме Косово

Израелскиот амбасадор во Албанија Ноах Гал Гентлер изјави дека неговата земја ќе го признае Косово во рок од неколку недели, пренесува Зери.

EPA-EFE

„Почнаа преговорите меѓу Израел и Косово, но исто така меѓу Израел и Србија. Ќе бидат потребни уште неколку недели да се постигне договорот и ќе следи отворање на амбасади на Косово и Србија во Ерусалим“, кажа Гантлер во емисијата ТВ Скан, пренесува приштински Зери.

На прашањето зошто е толку важно Израел да го признае Косово, тој кажа: „Тоа е прашање кое бара одговор од народот на Косово, но имаме симпатии кон албанскиот народ“.

„Мораме да се потрудиме да му помогнеме на вашиот народ. Ние тоа го правевме и без признавање во минатото, но со признавањето ќе биде полесно“, кажа Гентлер.

Додаде дека верува дека можат да се изградат мостови во економијата, образованието и културата.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе