Албански професор: Србија мора да се согласи за да се обединат Албанија и Косово

Професорот Енвер Битиќи порача дека од аспект на меѓународното право до обединување на Албанија и Косово не може да дојде сè додека Косово не е членка на Обединетите нации.

EPA-EFE

„Елитите во Албанија се заинтересирани да се бават со симболите на минатото и луѓето да ја заборават сегашноста. Што се однесува до обединување, сè додека Косово не е членка на ОН, од аспект на меѓународното право тоа не може да се обедини ни со Албанија, ни со Македонија, ни со Црна Гора“, кажа Битиќи.

Според него, за Косово да се придружи на друга земја, земјата од која се отцепува и земјата на која се придружува, како и нивните граѓани, мора да се согласат.

„Во овој случај Србија мора да се согласи“, кажа Битиќи.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе