Албанија за првпат има влада сочинета мнозински од жени

Албанскиот парламент денес ја изгласа првата влада во која има повеќе жени, откако во земјата пред 30 години беше воведен повеќепартискиот систем.

EPA-EFE

По парламентарната расправа која траеше повеќе од 20 часа, Еди Рама беше изгласан за премиер трет пат по ред, по надмоќната победа на изборите во април.

Од 17 члена на владата 12 се жени.

„Борбата против половата дискриминација и семејното насилство останува многу отворена и далеку од тоа дека е добиена“, кажа Рама пред пратениците кои за неговата влада гласаа со 77 гласа од 140, па додаде: „И понатаму постојат дискриминаторски сили и негативна енергија кои влијаат во нашето општество за да им наштетат на жените и девојчињата“.

Олта Џака ќе продолжи да служи како министерка за надворешни работи, а новодојдената Делина Ибрахимај, поранешната шефица на даночната управа, ќе го води министерството за финансии и економија.

Рама кажа дека борбата против криминалот и корупцијата ќе биде приоритетот на новиот мандат.

Новата влада предвидува економски раст од околу 4 отсто годишно, по падот од 3,3 отсто во 2020 година како резултат на пандемијата.

Албанија е членка на НАТО и целта ѝ е еден ден да се придружи на Европската Унија, но недостигот од реформи и неодлучноста на дел од членките на ЕУ за проширување го успорија пристапниот процес.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе