Албанија воведува задолжителна вакцинација на сите пратеници

Албанскиот парламент денес донесе одлука за задолжителна вакцинација на сите пратеници против коронавирусот.

EPA-EFE

Пратеникот на владејачката Социјалистичка партија Таулант Бала кажа дека лидерите на сите парламентарни групи се сложиле вакцините да бидат задолжителни, како и дека повеќето седници ќе се одржуваат онлајн.

Вакцинацијата е веќе задолжителна за албанскиот медицински персонал, наставниците, професорите и студентите,

Здравствените функционери порачуваат дека следната недела, кога ќе почне школската година, би можел да следи уште еден пораст на инфекциите.

Албанија во август забележа значителен пораст на дневните случаи, а една третина од 2,8 милиони жители на земјата е целосно вакцинирана.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе