Албанија прогласи вонредна состојба поради природна катастрофа

Владата на Албанија прогласи вонредна состојба поради природна катастрофа и соопшти дека се ограничуваат правата на граѓаните до нивото неопходно за заштита на јавното здравје.

Тоа значи дека се забрануваат сите јавни собири, поголеми овластувања им се даваат на државните органи, вклучувајќи и влегување во приватен имот за тестирање на коронавирусот, а граѓаните се обврзуваат да пријават симптоми на заболувањето.

Сите гранични премини се затворени, освен летот за Турција, кој сѐ уште функционира. Училиштата, кафулињата, рестораните, салите за вежбање и продавнците се затворени, освен тие со неопходните производи. Само мал број државни и приватни вработени имаат дозвола за работа во траење од осум часа дневно, а на граѓаните им е дозволено да излезат само за купување храна и лекови. Оваа ситуација ќе остане на сила на неодредено, сѐ додека трае епидемијата на коронавирусот. Во Албанија досега се евидентирани 146 случаи на зараза со ковид-19 и пет смртни случаи.

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе