АФП: Повеќе од 2,4 милиони луѓе низ светот починаа од коронавирусот

Во светот од коронавирусот починаа 2.466.453 лица, додека 111.331.990 лица се заразија, вели новиот биланс што денес го објави агенцијата Франс прес.

Фото: ЕПА

Од официјалната бројка, 68.323.000 заразени лица се сметаат за излекувани.

Официјалниот број на заразени не го одразува реалниот број на заразените, бидејќи многу земји ги тестираат само пациентите на кои им е потребно болничко лекување.

Соединетите Држави, каде што првиот смртен случај беше регистриран во почетокот на февруари 2020 година, се најпогодени од вирусот. Во таа земја починаа 498.901 лице, а заразени се 28.134.275 лица.

По САД, најпогодени земји се Бразил (246.504 починати и 10.168.174 заразени), Мексико (180.107 починати и 2.041.380 заразени), Индија (156.385 починати и 11.005.850 заразени) и Велика Британија (120.580 починати и 4.115509 заразени).

Европа има 829.710 починати и 36.546.417 заразени лица, Латинска Америка и Карибите имаат 659.523 починати и 20.748.236 инфекции, САД и Канада 520.560 починати и 28.979.364 заразени, Азија 251.882 починати и 15.910.075 заразени лица, Блискиот Исток 102.484 починати и 5.286.266 заразени лица, Африка 101.264 починати и 3.829.663 заболени лица и Океанија 947 починати и 31.975 заразени лица.

Франс прес прави дневен биланс врз основа на државните податоци од земјите низ светот и информациите од Светската здравствена организација.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Формирањето на платформа за прекугранична соработка за борба против аерозагадувањето има потенцијал вистински да придонесе за намалување на загадувањето на воздухот во нашата земја.

повеќе

 Еврообврзница во услови на најголемата светска економска криза за репрограмирање на долгот и буџетска поддршка.

повеќе

Повикот на Заев за „Влада за национален спас“ само три дена откако неговиот кабинет ја доби собраниската доверба, покажува дека таа тешко би се качила над сегашните 62 пратеници.

повеќе