Аферата „Крио сејв“ го тресе регионот: илјадници матични клетки пренесени во Полска без дозвола од родителите

На швајцарската компанија Крио сејв, во која меѓу другите своите матични клетки ги имаат зачувано и родители од Македонија, Србија, Босна и други земји од регионот, Министерството за здравство на таа земја ѝ ја одзеде лиценцата за работа.

Властите во Швајцарија на 10 и 11 септември извршиле претрес во домовите на главните директори на компанијата, вклучувајќи ги и просториите на фирмата, и се отворени истраги.

Дека нешто чудно се случува открил белградскиот адвокат Растко Петаковиќ, кој не можел да ги искористи матичните клетки на своето дете поради проблемите што ги имала оваа компанија. Петаковиќ, кој освен своето, застапува уште едно семејство од Србија, за Н1 изјави дека, по информациите од компанијата дека матичните клетки пропаднале за време на транспортот, ангажирал иследници, кои забележале голем број пропусти.

Родителите покренале тужби против Крио сејв, но дознале и за нови пропусти на компанијата. Во меѓувреме, околу 300.000 примероци на матични клетки се транспортирани во Полска без родителска согласност.

Полето на матичните клетки е високо регулирано во земјите на ЕУ бидејќи во моментов се користи за лекување на повеќе од 80 болести, со рекорден број клинички студии за третманот со матични клетки низ целиот свет.

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе

Вината за недобивањето на датум за преговори треба да ја барате во вас и вашите соработници и коалициски партнери.

повеќе