ИЗДАДЕНА ДИРЕКТИВА

Администрацијата на Трамп го забрани „Касперски“: Загрижени поради руската разузнавачка агенција

Администрацијата на претседателот на САД Доналд Трамп им наложи на владините агенции во земјата да ги отстранат производите од „Лабораторијата Касперски" од своите информационии системи, наведувајќи дека е загрижена дека оваа компанија за сајбер безбедност, со седиште во Москва, подлежи под влијание на Кремљ.

Министерството за внатрешна безбедност на САД во средата издаде директива до агенциите во која им е наложено да ги идентификуваат производите „Касперски“ во своите информациони системи во рок од 30 дена, да направат планови за отстранување и прекинување на употребата на производите во рок од 60 дена, а во рок од 90 дена да почнат и да ги реализираат плановите за престанок на употребата на овие производи.

„Министерството е загрижено поради поврзаноста на одредени официјални лица на Касперски и на руската разузнавачка и други владини агенции, како и поради нормите според рускиот закон, што им овозможува на руските разузнавачки агенции да бараат или принудно да изнудат помош од Касперски и да пресретнат комуникации што поминуваат низ руските мрежи,“ се наведува во соопштението на министерството, пренесе Ројтерс.

Британската агенција наведе дека од „Касперски“ не одговориле веднаш на барањето за коментар.

Оваа компанија во повеќе наврати негираше дека има врска со било која влада и дека не би ѝ помагала на владата во сајбер шпионажи.

Тоа е нашата политичка наивност- да се верува дека правото е семоќно орудие во разрешавањето на сите проблеми. А каде е моралната, политичката, социјалната, психолошката страна на проблемите? 

повеќе

Премолчувањето на јавнот интерес во законските решенијазначи изостувањето на клучниот критериум за оправданоста на концесиите на добрата од општ интерес.

повеќе

Фатени на дело во многу  кражби, сите праведни граѓани на оваа земја беа убедени дека на арамиите ќе им се суди по примерот на Жан - по кратка  постапка.

повеќе