Абортусот од денеска е забранет во неколку американски држави, судија во Ајдахо се побуни

Федерален судија го спречи Ајдахо да спроведе забрана за абортуси кога на жените со компликации од бременоста им е потребна итна медицинска помош, еден ден откако судијата од Тексас донесе одлука против администрацијата на претседателот Џо Бајден за истото прашање.

Фото: ЕПА

Спротивставените пресуди дојдоа во две од првите тужби поради обидот на демократската влада да го олесни пристапот до абортус, откако американскиот Врховен суд со конзервативно мнозинство во јуни ја укина одлуката Роу против Вејд од 1973 година, која ја легализираше процедурата на национално ниво.

Околу половина од сите американски држави имаат или се очекува да настојуваат да ги забранат или ограничат абортусите по одлуката на Врховниот суд. Тие држави ги вклучуваат Ајдахо и Тексас, кои, како и 11 други, донесоа закони за абортус по одлуката.

Абортусот е нелегален во Тексас

Абортусот е веќе нелегален во Тексас според посебната, речиси вековна забрана за абортус, која неодамна стапи во сила по одлуката на Врховниот суд на САД. Забраната за абортус во Ајдахо стапува во сила денеска, истиот ден како Тексас и Тенеси.

Во Ајдахо, американскиот окружен судија Бери Лин Винмил се согласи со американското Министерство за правда дека забраната за абортус што стапува во сила денеска е во спротивност со федералниот закон што на пациентите им обезбедува итна „стабилизирачка нега“ во болниците.

Винмил, назначен од поранешниот демократски претседател Бил Клинтон, издаде прелиминарна наредба со која го блокира Ајдахо да ја спроведе забраната до степен до кој е во спротивност со федералниот закон, наведувајќи ја опасноста за пациентите.

„Не може да се замисли болката и стравот што ќе ги доживеат ако нивните лекари се чувствуваат ограничени од законот во Ајдахо што не им дозволува да ја обезбедат медицинската нега неопходна за зачувување на здравјето и животот“, напиша Винмил. „Од таа гледна точка, јавниот интерес јасно оди во прилог на издавање привремена забрана“, рече тој.

Министерството за правда соопшти дека федералниот Закон за итен медицински третман и Законот за работни односи одобруваат абортус во итни ситуации.

Одлуката на Винмил уследи по пресудата на американскиот окружен судија Џејмс Весли Хендрикс доцна во вторникот навечер во Тексас.

Хендрикс се согласи со државниот обвинител од Тексас, републиканецот Кен Пакстон, дека упатствата на Министерството за здравство и човечки услуги на САД, издадени во јули, „го отфрлаат барањето да се земе предвид благосостојбата на неродените деца кога се одлучува како да се стабилизира бремената жена“.

Хендрикс, назначен од поранешниот републикански претседател Доналд Трамп, рече дека федералниот статут не се однесува на тоа што треба да прави лекарот кога има конфликт помеѓу здравјето на мајката и нероденото дете и дека законот во Тексас „ја пополнува таа празнина“.

Се очекуваат жалби и во двата случаи и ќе бидат разгледани од одделни апелациони судови, едниот со седиште во Сан Франциско со репутација на либерална наклонетост, а другиот во Њу Орлеанс, познат по конзервативните пресуди.

Грир Донли, доцентка на Правниот факултет на Универзитетот во Питсбург и експертка за законот за абортус, рече дека ако тие апелациони судови ги потврдат овонеделните пресуди, Врховниот суд на САД би можел да биде под притисок да интервенира и да го разјасни законот.

„Без федерално право на абортус, ова е правен хаос што повеќето луѓе предвидуваа дека ќе се случи“, рече таа.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Најавите на американската администрација за бескомпромисна  борба против овие корумпирани,  неспособни  и криминални структури на сите нивоа на државата за македонските граѓани се единствено светло во тунелот.

повеќе

Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со премиерот е дел од поголем процес за креирање на оптимален даночен систем кој ќе биде праведен и ќе го поддржи економскиот раст.

повеќе

Ракот на корупцијата и понатаму е ендемичен, а актуелната власт сè повеќе потпаѓа под лошите навики на претходниот режим на Никола Груевски.

повеќе