Совет за безбедност: За Мароканска Сахара само преку Процесот на тркалезна маса

Процесот на тркалезна маса е единствен начин да се постигне конечно политичко решение за регионалниот спор околу Мароканската Сахара, тврдат дипломатски извори во ООН.

Советот за безбедност на ООН ги повтори параметрите што ги утврди во своите резолуции 2414, 2440, 2468 и 2494 за да се постигне конечно решение за регионалниот спор околу Мароканската Сахара на брифинг што се одржа на 9 април 2020 година, во согласност со резолуцијата 2494, донесена на 30 октомври 2019 година, изјавија дипломатски извори во ООН.

За да се постигне ова решение, членовите на Советот за безбедност се согласија дека не постои друга алтернатива освен Процесот на тркалезна маса, што се одржа во Женева во декември 2018 и март 2019 година, заедно со претставници од Мароко, Алжир, Мавританија и „Полисарио“, по што учесниците се согласија повторно да се сретнат во ист формат.

Ова политичко решение може да биде реално, прагматично, трајно и засновано врз компромис, што се веќе наведени како параметри во последните резолуции и што недвосмислено се однесуваат на мароканската иницијатива за автономија, која се смета за сериозна и веродостојна од Советот за безбедност од 2007 година.

Агитацијата на Алжир за прашањето за назначување нов личен пратеник, како што е прикажано со мноштво вести од алжирската државна агенција за печат преку националните и релевантни гласници за „Полисарио“, е сè понеразбирливо што се одвива во време кога Советот за безбедност ја отфрли кандидатурата на Рамтан Лаамамра во трката за генерален секретар на ООН за Либија.

Агитацијата на Алжир го потврдува уште еднаш статусот како главна страна на регионалниот спор околу Мароканска Сахара.

Доколку Алжир сака да ја исполни улогата доделена од резолуцијата 2494 на Советот за безбедност, нивниот активизам требаше да биде мобилизиран за да ја зајакне својата заложба за процесот на Тркалезна маса, на конструктивен начин и со прикажување на реализам и компромис, сè до неговиот крај.

Алжир, згора на тоа, се бореше низ некои свои релеи да се повика на ковид-19 за време на работата на брифингот, во несреќен обид за инструментализирање на пандемијата, додека соработката и духот на солидарноста требаше да преовладуваат во борбата против оваа пандемија во овие специфични времиња.

УНСК, Меѓународната заедница не се грижи за позицијата на Алжир при отворањето на генералните конзулати во Мароканска Сахара.

Советот за безбедност во четврток во април, доби брифинг од Секретаријатот на Обединетите нации за прашањето на Мароканската Сахара, како што е предвидено во резолуцијата 2494, усвоена на 30 октомври 2019 година.

Наспроти желбите на Алжир, кои ги мобилизираа своите ресурси и го галванизираат својот официјален и неофицијален печат, Советот за безбедност, според дипломатски извори во ООН, ги игнорира своите агитации за отворање на генералните конзулати во Мароканската Сахара, со што размислува дека ова се акти на суверенитет во согласност со меѓународното право и строго во рамките на билатералните односи меѓу Мароко и нивните африкански партнери.

Алжир беше единствената држава меѓу 193-те земји членки на ООН што реагираше на отворањето на Генералниот конзулат на Унијата на Коморите во Лајаун, инстинктивно преку агресивно соопштение за печат, и на отворањето на Генералниот конзулат на Азурниот брег во истиот град повлекувајќи го својот амбасадор во Абиџан.

Презирот на Советот за безбедност, кој останува единствениот легитимен гарант за зачувување на меѓународниот мир и безбедност, е сè поизразен бидејќи каскадата на алжирските соопштенија за печатот секогаш се заснова на меѓународното право. Притоа, извршниот орган на ООН, крајниот депозитар на меѓународната законитост, го демонстрира несигурниот аспект и празнината на аргументите на Алжир.

Покрај десетте африкански земји (Либерија, Коморос, Сао Томе и Принсципе, Габон, Централна Африканска Република, Брегот на Слоновата Коска, Бурунди, Гамбија, Гвинеја, Џибути) кои отворија генерални конзулати во Мароканската Сахара, земји во други региони на светот ја објавија својата намера наскоро да отворат конзуларни места во регионот, рамнодушни кон позицијата на Алжир.

Немилосрдноста на Алжир околу прашањето за отворање на генералните конзулати докажува уште еднаш дека Алжир е главната страна на регионалниот спор околу Мароканската Сахара, бидејќи Мароко секогаш демонстрира луцидност, брифираат дипломатски извори.

Под менторство на овој истраен истражувач, научник и педагог, се развивале и се формирале многумина трудбеници и афирматори на македонското културно наследство.

повеќе

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе