Во Перу најдена мумија постара од Инките, целата изврзана со јажиња (ВИДЕО)

Археолози во крајбрежниот дел на Перу нашле мумија стара најмалку 800 години, што значи дека е закопана пред периодот на Инките.

Скриншот Јутјуб

Мумифицираните остатоци му припаѓаат на поединецот на култура која се развила меѓу брегот и планините на оваа јужноамериканска земја. Мумијата, чиј род сè уште не е специфициран, е откриена во регионот Лима, кажа археологот Питер ван Дален Луна од универзитетот Сан Маркос.

„Главната карактеристика на мумијата е што целото тело ѝ е изврзано со јажиња и што рацете ѝ го покриваат лицето, што веројатно било дел од локалниот погребен обичај“, кажа Ван Дален Луна, а пренесува Гардијан.

Мумијата е најдена во подземна структура откриена на периферија на градот Лима. Во гробницата се најдени и керамика и камено орудие.

Во Перу има стотици археолошки наоѓалишта од култури кои се развиле пред и по царството на Инките, кое доминирало низ Јужна Америка пред 500 години.

Легенда под Главна слика

Скриншот Јутјуб

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе

Зголемувањето на цените на храната се случува од причини кои се многу посложени отколку зголемувањето на другите цени, така што справувањето со тие причини бара различни стратегии. 

повеќе