Во близина на Земјата откриени 24 потенцијално „супернаселиви“ планети

Земјата е можеби единствената планета за која знаеме дека има живот на неа, но тоа не значи дека нема и други.

EPA-EFE

Ново истражување, објавено во научниот магазин Астробајолоџи, наведува дури 24 потенцијално „супернаселиви“ планети што може да имаат услови погодни за живот. Овие небесни тела се веројатно нешто постари од Земјата (имаат околу 4,5 милијарди години), малку се поголеми, потопли и повлажни.

Научниците сметаат дека тие планети кружат околу ѕвезди што имаат подолг животен век од Сонцето.

„Со помош на новите вселенски телескопи ќе добиеме повеќе информации, па важно е да знаеме и некои идни цели. Мораме да се фокусираме на планетите кои имаат најперспективни услови за сложен живот“, вели еден од истражувачите од Универзитетот Вашингтон, Сирк Шулц Макух.

Главните критериуми кои истражувачите ги земале предвид кај проценувањето на потенцијално населивите егзопланети се следните:

- се наоѓаат во населивата зона – дефинирана како областа околу ѕвездата каде планетата би можела да поддржува течна вода

- да се 20 отсто поголеми од Земјата

- да можат да имаат површинска температура до 5 Целзиусови степени повисока од Земјата

Овие 24 новооткриени егзопланети се оддалечени повеќе од 100 светлосни години од Земјата, но повеќе детали за нив ќе се добијат со новите вселенски телескопи. Еден од нив, „Џејмс Веб“ на американската вселенска агенција НАСА, би требало да биде лансиран на 30 октомври 2021 година.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

И покрај сета надеж што се роди со објавите за докажана ефикасност на неколку кандидати за вакцини за ковид-19, има долг пат пред нас што треба да се изоди за да се дојде до универзална и лесно достапна „вакцина за луѓето“. 

повеќе

Самиот Никос Коѕијас не го почитува договорот што го потпиша со Заев и Димитров. Ќе реагира ли македонското МНР на терминологијата во неговата колумна, како што вети дека секогаш ќе реагира кога се крши Договорот од Преспа? Треба. Ама не е за верување.

повеќе

За првпат 16 врвни бизнисмени од земјите на Западен Балкан, врз основа на мерливи критериуми, ќе го следат напредокот на економските реформи во регионот и ќе го известуваат Брисел.

повеќе