Вечерва изгрева „розовата супермесечина“! (ФОТО)

„Ќе биде светла и брилијантна и апсолутно прекрасна“.

Вечерва (7 април), ако погледнете на ноќното небо, ќе ја видите „розовата супермесечина“, најголемата супермесечина во годината, која сјае голема и светла.

Полната месечина е перигеј-сизигија, што значи дека е најблизу до Земјата - оддалечена 356.907 километри - и дека Земјата, месечината и сонцето се наредени во права линија. Ова значи дека кога месечината е перигеј-сизигија, таа изгледа поголема и посветла од вообичаеното. Но затоа што перигеј-сизигија не е многу привлечно име, се појави терминот „супермесечина“ и оваа полна месечина дополнително беше наречена „Розова супермесечина“.

За жал, тоа не значи дека месечината всушност ќе биде розова. Оваа супермесечина го доби своето име затоа што априлската полна месечина често се совпаѓа со цветањето на розовите цвеќиња во источна Северна Америка. Сепак, таа „ќе биде светла и брилијантна и апсолутно прекрасна“, изјави Џеки Фаерти, астрономка во Американскиот музеј за природна историја во Њујорк.

Додека толку многу луѓе во моментов се самоизолирани дома со своите семејства, оваа „Розова супермесечина“ е одлична можност да се забавувате и да учите, вели Фаерти.

Еве како изгледа розовата супермесечина гледана од Скопје.

Фото: Роберт Атанасовски

Објавено

Вторник, Април 7, 2020 - 20:51

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе