Спејсекс лансира рекорден број сателити на една ракета (ВИДЕО)

Поставен е нов светски рекорд според бројот на сателити испратени во вселената со една ракета.

Фото: скриншот

143 сателити, од секакви облици и големини, заминаа во орбитата со ракетата Фалкон на Спејсекс, која беше лансирана од Флорида.

Бројот го надминува претходниот рекорд од 104 сателити што ги однесе едно индиско летало во 2017 година.

Ова е уште еден доказ за големите структурни промени што се случуваат во вселенската активност, што овозможува вклучување на многу повеќе актери.

Оваа промена е резултат на револуција во робусните, минијатуризирани, евтини компоненти, голем број преземени директно од потрошувачката електроника, како што се смартфоните, што значи дека сега скоро секој може да изгради валиден сателит во многу мала форма.

А со понудата на Спејсекс да ги однесе тие пакети во орбитата за само 1 милион американски долари, комерцијалните можности ќе продолжат да се отвораат, вели Би-би-си.

Самиот Спејсекс имаше 10 сателити на Фалкон, најновите додатоци на неговата мега-констелација Старлинк, која ќе обезбеди широкопојасни интернет-врски низ целиот свет.

Легенда под Главна слика

Фото: скриншот

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе