Од астроном-аматер

Сателитите на Спејсекс снимени во Земјината орбита (ВИДЕО)

Неделава Спејсекс успешно ги лансираше своите први 60 сателити Старлинк во Земјината орбита. Астроном-аматер во Холандија ги забележал како орбитираат околу Земјата по лансирањето и ги снимил на видео.

Астрономот д-р Марко Лангбрук на својот блог вели дека пресметал каде ќе орбитираат сателитите и чекал со својата камера. Резултатот е спектакуларен: низа светли точки што летаат низ небото, поттикнувајќи некои луѓе да пријават дека виделе НЛО.

Лангбрук изброил најмалку 56 различни објекти и истакна дека „возот“ секоја ноќ ќе поминува по 2-3 пати, а на крај ќе се распрсне кон своите дестинации.

Сателитите се дел од поамбициозните проекти на Спејсекс: огромна флота од сателити што орбитираат на висина од околу 550 до 330 километри, кои ќе обезбедуваат интернет-конекција околу Земјата. Овонеделното лансирање на Спејсекс е прво од многуте, а планирано е во следните години во орбитата да бидат лансирани речиси 12.000 единици.

 

Објавено

Недела, Мај 26, 2019 - 21:21

(Текстот е одговор на колумната „Сите нации се модерни конструкти" од д-р Љубица Спасковска објавена на МКД.мк, 1 август)

повеќе

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе