Руската вакцина против коронавирус ја помина првата фаза, се очекува да биде готова за 11 месеци

Додека ковид-19 брзо се шири, светот е обединет во надеж за светло на крајот од тунелот. Денеска потенцијално добра вест дојде од Москва, каде што се големи надежите дека е постигнат напредок во вакцината, вели РТ.

Раководителката на руската Федерална агенција за биолошка медицина (ФМБА), Вероника Скворцова, соопшти дека лекот треба да биде достапен пред крајот на следната зима. ФМБА има два тима - во Москва и Санкт Петербург - кои истовремено работат на проектот.

„Развојот на вакцината ја помина првата фаза“, рече Скворцова за новинската агенција ТАСС и додаде дека сите фази на тестирање и развој ќе завршат во јуни, а подготовката на лекот би била комплетирана околу средината на есента.

Ова е „рекомбинантна вакцина, (која доаѓа) не од жив вирус, туку од протеини што имаат т.н. 'епитопи' или места за врзување вируси“, изјави таа. Епитопот е дел од макромолекулата на антигенот што имунолошкиот систем ја препознава.

Мисијата на ФМБА е да го заштити здравството и безбедноста во Русија, со посебна одговорност за контрола и превенција на болести.

До попладнево во Русија има регистрирани 438 случаи на коронавирус, од кои 262 се во Москва. Има една смрт, непосредно поврзана со инфекцијата, додека 17 лица веќе закрепнале и се отпуштени од болница.

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе