250 километри за 2 минути

Руска фрегата лансираше крстосувачки проектил „калибр“ за време на вежби во Црното Море (ВИДЕО)

„Адмирал Есен“, една од најнапредните фрегати на руската воена морнарица, учествуваше во воени вежби во Црното Море, во кои требаше да погоди мета одалечена повеќе од 250 километри со своето примарно оружје – крстосувачки проектил „калибр“.

На проектилот му беа потребни само 137 секунди да г помине 250-те километри со предвидената мета на брегот и да ја уништи, пренесува телевизијата Звезда, објавувајќи снимка од лансирањето. Проектилите „калибр“ може да се користат на цела низа морнарички платформи, а дебитираа на бојното поле во руската антитерористичка кампања во Сирија.

Фрегатата „Адмирал Есен“, која влезе во служба во 2016 година, најмалку во три наврати гаѓаше воени цели во Сирија во 2017. Таа е вториот брод од релативно новата класа фрегати со наведувани крстосувачки проектили од класаа „Адмирал Григорович“.

Информацијата дека коронавирусот може да се пренесe преку допир со готовина, дополнително ги мотивираше луѓето да се ослободат од банкнотите. 

повеќе

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе