„Маркер“

Русија претстави ново беспилотно борбено оклопно возило (ВИДЕО)

Руската војска го претстави најновото борбено експериментално оклопно возило „маркер“.

Возилото е во состојба автоматски да ја пресметува маршрутата на движење, и во урбани средини и на нерамен терен.

Проектот почнал во март 2018 година, а на него работи корпорацијата Андроидна техника, заедно со Фондот за перспективни истражувања, јавуваат руските агенции.

Веќе се развиени две гасенични платформи кои можат да се опремат со модул за корисно оптоварување и модул за беспилотни летала.

На модулот за корисно оптоварување може истовремено да се инсталираат два оружени системи, кои можат да се користат независно еден од друг.

Модулот со беспилотни летала обезбедува лансирање на поголема група дронови, а секоја од нив може да извршува задачи заеднички или поединечно.

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе