Русија ќе ги вооружува космонаутите

Русија ќе ги вооружува своите космонаути со специјален пиштол кој би требало да ги штити од диви животник ако слетаат во одалечени и ненаселени области, изјави вчера директорот на руската вселенска агенција Роскомос Дмитриј Рогозин.

„Тоа оружје веќе се тестира“, изјави Рогозин за новинската агенција ТАСС.

„Мислам дека за година, година и пол веројатно ќе биде дел од опремата на космонаутите“.

Нов руски космодром се планира на далечниот исток на земјата.

„Слетувањата би можеле да се извршат во ретко населената, пошумена област и космонаутите кажаа дека би било добро да имаат такво нешто во опремата“, додаде Рогозин.

Оружјето би можело да служи за сигнализација на местото на слетување и за самоодбрана.

Рускиот космонаут Олег Кононенков, кој неодамна се врати на Земјата од Меѓународната вселенска станица, кажа дека тоа би било потребно поради дивите животни.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе