Во 2027 се планира да биде отворен првиот вселенски хотел (ФОТО)

Ако филмовите и сериите ве убедиле дека во 21 век ќе можете лесно да патувате во вселената и можеби дури и да одите на одмор меѓу Земјата и Месечината, никој не би ви замерил. Можеби ќе треба да почекате само уште неколку години за да се случи ова: корпорацијата „Орбитал асембли“ (ОАЦ) ги претстави своите комплетни планови за составување и отворање на вселенската станица „Војаџер“.

 

Експертите од корпорацијата планираат да го изградат внатрешното вртечко тркало во ниската Земјина орбита, а потоа да ги лансираат поединечните капсули и да ги прикачат на надворешните рабови од тркалото.

Станицата-хотел е опишана како капацитет за „долгорочно сместување на население од 300 посетители (астронаути, научници, деловни патници, долгорочни жители и туристи) и 100 члена на екипажот“, а ОАЦ ги откри и своите планови да ја гради „Војаџер“ со флота од патентирани „роботи на склопување во вселената“.

Вселенската станица Војаџер, наводно, ќе користи „вештачка гравитација“ низ целиот простор, „овозможувајќи постојана вселенска работна сила за градење и одржување на големи вселенски структури во здрава околина“. Станицата ќе има дијаметар од 200 метри (поголема од Меѓународната вселенска станица), со 11.600 квадратни метри и 24 модули за живеење. Станицата ќе има и „44 летала за итно враќање“ на Земјата.

Според ОАЦ, на станицата ќе има „квалитетна храна и пијалок, забавни настани, простории за вежбање, услуги на медицинска тријажа, можности за итна евакуација и фасцинантни глетки кон Земјата и ѕвездите“, како и киносали, барови, бањи и ресторани.

Работата на првиот вселенски хотел ќе почне во 2025 година, а засега нема податоци колку ќе чинат изградбата или престојот во него.

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе