Европската служба за климатски промени Коперникус

Последица на глобалното загревање: 2020 беше најтоплата година

Мината година беше најтоплата година некогаш регистрирана, со што се заокружува деценијата на рекордни температури кои сведочат за глобалното загревање, соопшти денес европската служба за климатски промени Коперникус.

EPA-EFE

2020 година била за 1,25 степени потопла од прединдустрискиот период како и 2016 година.

Меѓутоа, 2016 година ја одбележа Ел Нињо кој придонесе за зголемување на температурата меѓу 0,1 и 0,2 степени.

Климатологот Зеке Хаусфадер кажа за Франс прес дека температурата од 70-тите години од минатиот век се зголемувала за 0,2 отсто по деценија.

Светската метеоролошка организација соопшти на крајот на декември дека 2020 е меѓу трите најтопли години.

Во Европа, која ја одбележа исклучителен топлотен бран, 2020 година беше далеку најтопла, за 0,4 степени повеќе од 2019 година и за 1,6 степени повеќе од референтниот период во 1981-2010, односно за 2,2 степени повеќе од прединдустрискиот период.

Во арктичкиот регион, особено во Сибир, годината ја одбележа и „исклучително динамична“ сезона на шумски пожари поради што биле испуштени 244 мегатони јаглерод-диоксид.

По едната изолирана година, периодот 2015-2020 е најтоплиот некогаш забележан, а последната деценија (2011-2020) и исто така најтоплата од почетокот на индустриската ера.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе