Пеколна воена машина: виртуелно возење во рускиот тенк Т-90 (ВИДЕО)

На Денот на тенкистите во Русија руското министерство за одбрана објави видео од тенкот Т-90 во акција, овозможувајќи им на гледачите детален приказ на надворешноста и внатрешноста на една од најмоќните руски воени машини.

Со помош на камери поставени во внатрешноста на куполата на тенкот, на снимката се гледа тричлениот екипаж – возач, топчија и командир – како навигираат на тренажниот полигон демонстрирајќи ја огнената моќ на Т-90 преку пукање и повторно полнење на топот.

Т-90 е развиен во време на Советскиот Сојуз, во 1980-тите, како големо надградување на претходниот тенк Т-72, и влезе во составот на руската армија во 1990-тите.

Има 125-милиметарски топ со мазна цевка и може да биде опремен со ласерски наведувани противтенковски ракети кои можат да пробијат челичен оклоп дебел до 700 милиметри.

Денот на тенкистите се прославува во Русија секој септември, во чест на тенковските единици на руската армија.

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе

Македонија сѐ повеќе заглавува во сиромаштија чија стапка изнесува скоро 22 отсто од вкупното население, речиси една третина од децата живеат во сиромаштија.

повеќе

Дали поновите, посјајните и посложените нешта автоматски значи дека се подобри? Всушност, најчесто вистината е спротивна на тоа.

повеќе