Стрелец А*

Објавена првата фотографија од огромната црна дупка во центарот на нашата галаксија

Светот денеска ја виде првата дива, малку матна фотографија од супермасивната црна дупка во центарот на нашата сопствена галаксија Млечен Пат.

Фото: ЕПА

Научниците од меѓународниот конзорциум зад телескопот Ивент хорајзон (збир од осум синхронизирани радиотелескопи низ светот) ја објавија првата фотографија од супермасивната црна дупка лоцирана во центарот на нашата галаксија - Млечниот Пат.

Фотографијата беше објавена на денешната прес-конференција.

Црната дупка на Млечниот Пат се нарекува Стрелец А* и се наоѓа во близина на границата меѓу соѕвездијата Стрелец и Скорпија. Таа е 4 милиони пати поголема од нашето сонце.

Истиот конзорциум е одговорен за создавањето на првата фотографија од црна дупка во историјата, која беше објавена во 2019 година.

Црните дупки е исклучително тешко да се снимат бидејќи се буквално невидливи поради фактот што нивната гравитација е толку голема што од нив не може да „избега“ ни светлината.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе