Арктика

Новиот руски нуклеарен мразокршач го заврши дводневното пробно пловење (ВИДЕО)

Рускиот нуклеарен мразокршач Арктика, претставен како најмоќниот брод од тој тип во светот и симбол на руските амбиции на Арктикот, се врати во пристаништето во Сант Петербург по дводневното пробно пловење.

Наменет за превоз ан течен гас од Арктикот, џиновскиот брод долг 173, а висок 15 метри и со потисок на водата од 14.000 тони, се врати утринава во водите на вториот најголем руски град и плови кон градилиштето на Балтикот каде што беше изграден.

Двата дена, колку што Арктика мина на море, беа пробни за истражување на алгоритмите во работата и агилноста, соопшти Атомфлот, компанијата задолжена за флотата руски мразокршачи.

Арктика е нуклеарен мразокршач, но за првото патување беше користен дизел мотор. Градителите истакнуваат дека мразокршачот има капацитет за сечење 2,8 метри мраз.

Бродот, инаугуриран во 2016 година, е дел од глобалниот проект осмислен за пловење низ целата година во областа на северозападот која го поврзува Атлантскиот Океан со Тихиот преку Арктикот. На Русија бродот треба да ѝ ја поедностави испораката на гориво кон југоистокот на Азија.

Финалните тестирања на Арктика се предвидени за март и април, а пуштањето во погон во мај следната година. Се градат уште два слични брода – Урал и Сибир.

Економскиот развој на Арктикот, каде се спротивставуваат интересите на пет земји меѓу кои се Русија и САД, е еден од приоритетите на рускиот претседател Владимир Путин.

Русија се надева во тој регион да стане прва економска и воена сила која ќе го искористи глобалното затоплување и ќе ги искористи новите трговски рути на крајниот север.

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе