НАСА ќе го лансира Тесс во потрага по 20.000 нови светови

Новиот ловец на планети на НАСА во потрага на поблиски светови слични на Земјата

НАСА е подготвена да го лансира вселенското летало вредно 337 милиони долари, со големина на машина за перење, со цел во голема мера да ја прошири човековата потрага на планети надвор од нашиот сончев систем, а пред се оние кои се поблиску и се слични на Земјата, а можат да подржуваат живот.

Транзитниот сателит во потрага по егзопланети или Тесс (The Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS), ќе биде лансиран во понеделник во 18:32 часот по локално време, на ракета Спејсекс Фалкон 9 од Кејп Канаверал, Флорида.

Неговата главна цел во текот на следните две години е да скенира повеќе од 200.000 од најсјајните ѕвезди за знаци на планети кои кружат околу нив и предизвикуваат пад во осветленоста позната како транзит.

НАСА предвидува дека ТЕСС ќе открие 20.000 егзопланети - или планети надвор од сончевиот систем - вклучувајќи повеќе од 50 планети со големина на Земјата и до 500 планети двојно помали од големината на Земјата.

„Тие ќе орбитираат околу најблиските, најсјајните ѕвезди“, во неделата за новинарите изјави Елиса Кинтана, научничка за Тесс од Центарот за вселенски летови Годард на НАСА.

„Може да пронајдеме планети што орбитираат околу ѕвезди што можеме да ги видиме со голо око“, додаде таа.

„Значи, во следните неколку години може ќе бидеме во можност да излеземе надвор и да посочиме на ѕвезда за која знаеме дека има планета. Ова е иднината“.

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе