Невидлив хеликоптер: Ербас развива нов систем, првите тестирања се успешни

Компанијата Ербас хеликоптерс развива нов систем благодарение на кој хеликоптерот Х145М би бил опкружен со чад што би го направило невидлив.

Тој нов систем би се користел за време на лебдењето при истоварувањето на војниците, изјави програмскиот менаџер на компанијата Марк Хенинг.

Зборувајќи на отворањето на конференцијата за новинари „Ербас одбрана и простор“ во Минхен, Хенинг кажа дека системот, прв таков за хеликоптери, веќе дал позитивни резултати при првичните тестирања.

„Развиваме систем за брзо криење при летот за Х145М да биде невидлив за време на најопасната фаза на мисијата – кога лебди на висина од дваесетина метри, при истоварувањето на војниците. Ние најпрвин тоа го применивме на возила, но никогаш досега на хеликоптери“, кажа Хенинг.

Според него, системот работи така што на хеликоптерот се инсталираат уреди за испуштање чад со помош на кои се создава димна завеса околу леталото.

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе