46П/Виртанен

НАСА направи одлични слики од „божиќната комета“ (ФОТО)

Набљудувачите на небото добија посластица месецов кога „божиќната комета“ стана видлива на ноќното небо.

Од метеорски дождови до полни месечини, декември е полн со неверојатни астрономски глетки.

Месецов љубителите беа почестени и со комета, кога „божиќната комета“ стана видлива на ноќното небо.

НАСА направила две прекрасни фотографии од кометата 46П/Виртанен.

Вселенската агенција првата слика ја направила на 13 декември од вселенскиот телескоп Хабл, кога кометата била на 12 милиони километри од Земјата.

На фотографијата се гледа јадрото на кометата скриено во матниот сјај од неговата „кома“ - облак од гас и прашина исфрлени од кометата.

Втората слика била снимена од Стратосферната опсерваторија за инфрацрвена астрономија на НАСА на 16 и 17 декември, кога леталото летало на 12.000 километри.

Објавено

Петок, Декември 21, 2018 - 14:27

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе