Најголемиот кинески телескоп прима мистериозни сигнали од далечина од 3 милијарди светлосни години

Најголемиот телескоп во Кина наводно забележал повеќе од 100 радиосигнали што доаѓаат од извор за кој се верува дека е оддалечен три милијарди светлосни години.

Мистериозните пулсирања произлегуваат од високоенергетски извор некаде во универзумот, а истражувачите во објектот продолжуваат да ги следат со надеж дека ќе дојдат до заклучок што би можеле да бидат тие.

Истражувачите на Кинеската академија на науките известуваат дека го набљудувале сигналот ФРБ121102, кој првпат го забележа опсерваторијата „Аречибо“ во Порторико уште во 2015 година.

Оттогаш, телескопот открил уште најмалку 100 импулси ФРБ121102, кои наводно почнале кон крајот на август, што е најголемото количество импулси некогаш откриени.

Ова не се сигнали на вонземјани, туку се создадени од некој вид феномен во длабоката вселена. За некои се верува дека се „повторувачки“, додека други се „еднократни“.

Според Метро, постои теорија дека пулсевите всушност се изблици од неутронски ѕвезди што се судираат со црни дупки. Друга теорија сугерира дека тие би можеле да бидат неутронски ѕвезди со моќни магнетни полиња, познати како „магнетари“.

„Ова откритие ни кажува дека секоја галаксија, дури и една најобична галаксија како нашиот Млечен Пат, може да генерира брзи радиоимпулси (ФРБ). Пронаоѓањето на локациите на еднократните ФРБ е тешко затоа што е потребен радиотелескоп што може да ги открие овие екстремно кратки настани и да ги лоцира со моќта на километарска радиочинија. Теоријата дека ФРБ-ите доаѓаат од магнетари беше развиена делумно затоа што претходниот ФРБ121102 потекнува од активна околина за формирање ѕвезди, каде што младите магнетари може да се формираат во суперновите од огромни ѕвезди, но домаќинот галаксија на ФРБ190523 е позрела во споредба“, рече Викам Рави, доцент на Калифорнискиот институт за технологија.

Сферичниот радиотелескоп Апертур, кој е познат и како ФАСТ или Тијанјан, лежи во округот Пингтанг, Гуижоу, кој се наоѓа во југозападниот регион на Кина.

Мамутската структура има огромен дијаметар од петстотини метри и е најголемата и најчувствителна радиоопсерваторија досега изградена.

И Груевски и Заев дојдоа како демократи, заминаа како автократи.

повеќе

Македонија од своето осамостојување постојано е на листата држави за чии граѓани е потребно да имаат британски визи доколку сакаат да патуваат во Обединетото кралство. 

повеќе

Една од особеностите на словенската јазична група е дека нема случај два народи да зборуваат еден ист јазик или барем тоа да е официјално признаено.

повеќе