Надреална анимација на топењето на мразот на Арктикот во изминатите 25 години (ВИДЕО)

Анимацијата на НАСА покажува како мразот на Арктикот се менуваше и топеше од 1991 до 2016 година.

Ледениот слој на Арктикот во зима се зголемува, а во лето се топи. Од особена важност за овој циклус е дека мразот прво се топи во Северен Атлантик, а потоа се зголемува во Бофорово Море, во близина на Алјаска.

Но во неодамнешното минато имало сѐ помалку формирање мраз, и количеството што се топело не се обновувало.

Погледнете во одличната симулација, објавена на социјалната мрежа Фејсбук, како ледената прекривка на Арктикот се менувала и исчезнувала од 1991 до 2016 година.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе