Аресибо

Крај за славниот телескоп: некогаш бараше вонземјани, сега е безбедносен ризик (ВИДЕО)

Џиновскиот телескоп Аресибо во Порторико, еден од најголемите телескопи на светот познат по своето учество во трагањето по вонземјани, ќе биде демонтиран по 57 години употреба.

Twitter

За жал, поради оштетувања на клучни елементи претставува голем безбедносен ризик. Двата кабли кои ги држат инструментите тешки 900 тони над чинијата со обем од 305 метри пукнале на 10 август и 6 ноември, што значително ја загрозило статиката на телескопот.

Како што соопштија од американската организација Национална научна фондација (НСФ), секој обид за поправка би можел да претставува проблем.

„Инженерите се загрижени дека и останатите кабли би можеле да пукнат во секој момент, поради што обидот за поправка на веќе оштетените кабли би бил многу опасен потфат“, соопшти НСФ.

Телескопот стана светски славен со филмот „Голденај“ за британскиот таен агент Џејмс Бонд, во кој е местото на главната пресметка на јунакот со главниот негативец.

Тој се појави и во филмот „Контакт“ со Џоди Фостер. Дејството на филмот се однесуваше токму на потрагата по сигнали на вонземјани со помош на овој уред.

Легенда под Главна слика

Twitter

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе