Кинезите прикриено најавија нов стелт авион (ВИДЕО)

Кинеското воено воздухопловство има нова кампања за регрутирање млади пилоти. На видео снимката, прикажан е и еден кинески авион за кој веќе долго се шпекулира – Х-20 бомбардерот кој треба да припаѓа на генерацијата воени авиони невидливи за радарите (стелт).

Screenshot

Новата кинеска кампања е наречена „Соништа за младоста“, а на снимката е прикажан вистински Х-20 бомбардер, туку негова дигитална компјутерска верзија, и тоа на самиот крај на снимката, како „тизер“ или најава, бидејќи авионот е покриен со платно.

Иако станува збор за видео за регрутација, за експертите од Западот на снимката е важен токму Х-20, кој по дизајнот неодоливо личи на американските бомбардери Б-2 „спирит“ и идниот Б-21 „рајдер“.

Има извештати дека Сијан еркрафт индастриал корпорејшн (САК), која е дел од кинескиот АВИК, задолжен за развој на големи авиони, го успорил развојот на бомбардерот Х-20 за да се забрза производството на борбениот авион И-20.

На снимката Х-20 под платното се гледа фронтално и странично како одраз на пилотски шлем, па не може многу да се заклучи за самиот авион и неговиот дизајн, освен големата сличност со американските стелт бомбардери.

Легенда под Главна слика

Screenshot

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе