Кина гради масивна подземна лабораторија за истражување нуклеарен отпад (ФОТО)

Кина планира во пустината Гоби на длабочина од 560 метри под површината да изгради лабораторија за истражување на нуклеарниот отпад, јавува Си-ен-ен.

Целта на лабораторијата, која ќе се наоѓа во провинцијата Гансу, е проверка колку таа област е соодветна за долгорочно складирање на високо ракдиоактивен отпад произведен во нуклеарните електроцентрали.

Кинеските власти ја избрале провинцијата Ганси бидејќи има идеални услови за складирање на нуклеарен отпад, односно во таа област нема многу сеизмички активности кои можат да предизвикаат дефект или оштетување на објектот и истекување на опасен радиоактивен материјал во подземните води.

Подземното одлагање се смета за најдобро решение за нуклеарниот отпад бидејќи на радиоактивниот материјал му се потребни илјади години да се разгради, смета Светската нуклеарна асоцијација (ВНА). Користеното гориво треба да се спакува во запечатени бакарни резервоари и да се смести во подземни тунели или пештери и потоа, за дополнителна заштита, да се покрие со цемент или бентонит глина.

Кина смета дека нуклеарната енергија е одржлива алтернатива на рудниците за јаглен или зависноста од фосилните горива. Во моментов има околу 45 активни нуклеарни реактори и уште 15 во изградба.

Нуклеарниот отпад засега се складира во базени за ладење во областите каде што се наоѓаат реакторите, но таквиот начин на складирање не е многу сигурен.

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе