Јадењето човечко месо може да помогне да се спаси човештвото, вели шведски научник

Шведски научник што зборуваше на самит во Стокхолм минатата недела понуди необична можна тактика во борбата против глобалните климатски промени: јадење човечко месо.

Професорот и истражувач на Школата за економија во Стокхолм, Магнус Содерлунд, рече дека верува дека јадењето човечко месо, добиено од мртви тела, би можело да помогне да се спаси човечкиот род, кога само светското општество би ја „разбудило идејата“.

Аргументот на Содерлунд за човечки канибализам беше главен и централен за време на панелот наречен „Можеш ли да си замислиш да јадеш човечко месо?“ на Гастро самитот, пренесува Епох тајмс.

„Конзервативните“ табуа против канибализмот, рече тој, може да се променат со текот на времето, ако луѓето едноставно пробаат да јадат човечко месо.

Некои од поентите на семинарот беа дали луѓето се премногу себични за „да живеат одржливо“ и дали канибализмот е решението за прехранбена одржливост во иднина.

По неговиот говор, на прашањето за време дали тој лично би пробал човечко месо, Содерлунд рече дека е отворен кон идејата.

„Малку се колебам, но за да не звучам премногу конзервативно... мора да кажам... ќе бидам отворен кон тоа барем да го пробам“, рече тој за шведската ТВ4.

Тој предложи и повозможни опции како што се јадење галеничиња и инсекти.

Сепак, пред човечкото месо да стане следниот кулинарски тренд, историјата покажува дека постојат потенцијални здравствени ризици од канибализмот.

Племе во Папуа Нова Гвинеја ги јадеше своите мртви за да не дозволи тие да бидат консумирани од црви, вели Стандард. Оваа практика доведе до епидемија на болеста наречена куру, позната и како смеечка смрт.

Според Националната библиотека за медицина на САД, болеста е предизвикана од заразен протеин што се наоѓа во загадено човечко мозочно ткиво. Практиката на канибализам кај луѓето во Нова Гвинеја заврши во 1960 година.

Една од особеностите на словенската јазична група е дека нема случај два народи да зборуваат еден ист јазик или барем тоа да е официјално признаено.

повеќе

Оваа администрација нема намера Скопје во догледна иднина да стане одржлив зелен град и тоа е јасно одразено во буџетот за 2020 година.

повеќе