Израелско вселенско летало се урна на Месечината (ВИДЕО)

Изралеското вселенско летало Берешит се урна на површината на Месечината по низа технички дефекти при слетување, со што заврши историскиот израелски обид за контролирано слетување на површината на Месечината.

Беспилотното летало повремено имаше проблеми со дефекти на моторот и комуникациите при 20-минутното слетување, соопшти тимот за поддршка.

Берешит, чие име на хебрејски ја означува библиската фраза „На почетокот“, патуваше низ вселената седум недели во повеќе орбити околу Земјата, а минатата недела влезе во гравитацијата на Месечината.

Со последниот маневар во средата вселенското летало влезе во тесната елиптична орбита околу Месечината, која е одалечена меѓу 15 и 17 километри од површината на Земјиниот сателит. Потоа следеше разочарувачкиот крај.

Засега само три земји успеале да извршат „меко слетување“ на површината на Месечината – Соединетите Држави, Советскиот Сојуз и Кина.

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе

Ништо не ме научи повеќе за моите родители, а и за мене, од храната што тие ја обожаваа откако избегаа од Босна.

повеќе