Антарктик

Истражувачи нурнаа на длабочина од 1.000 метри во Јужниот Океан (ВИДЕО)

Телевизиската емисија Планета Земја (Planet Earth) е позната по своите прекрасни снимки од природата, а овој пат истражувачкиот тим на Алусија продакшнс со најсовремена подморница нурна на длабочина од 1.000 метри во Јужниот Океан.

Во новата епизода снимена за Би-би-си истражувачите го снимија океанскиот живот и биолошката разновидост на коралните гребени. Лидерот на тимот Марк „Бак“ Тејлор кажа дека подморниците можат да нурнат до 3.200 стапки, односно речиси 1.000 метри длабочина.

Видливоста од самата подморница е одлична, што се должи на новините во споредба со традиционалниот дизајн, тврдат од тимот на Алусија продакшнс.

„Никој од нас не очекуваше наоѓање на нешто претерано, но останавме вџашени од количеството живот што го најдовме во длабочините на Јужниот Океан“, кажа Тејор и даде интересна споредба – во еден квардат од Јужниот Океан има повеќе живот отколку на Големиот корален гребен во Австралија, најголемиот во светот.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе